Ett inlägg om diskbråck - mitt liv för tillfället.

                                                                 Nån som känner igen "min gångstil"?

Symtom

Det huvudsakliga symtomet vid diskbråck är skarp, skärande smärta. Då ett diskbråck också kan orsaka tryck eller en retning på en nervrot kan även smärtan stråla ner i benet. Sitter diskbråcket i halsryggen kan smärtan istället stråla ut i armarna.
Diskbråck i ländryggen kan ibland också påverka ischiasnerven och ge ischiassmärta. I dessa fall beskrivs ofta smärtan som dov, skarp och stegrande i takt med att den rör sig ner genom det drabbade benet. I vissa fall trycker diskbråcket på de nervrötter som kontrollerar ringmusklerna i urinblåsan och ändtarmen vilket medför att man kan få problem med att tömma urinblåsan/ändtarmen alternativt hålla urinen/avföringen. Det är viktigt att man kontaktar vården omgående om sådana problem uppstår.

Smärtans inträde kan ibland komma snabbt som från ingenstans eller så kan den ge sig till känna mer gradvis under dagar eller veckor. Den mest intensiva ryggvärken går dock oftast över på några veckor. Man kan även ha diskbråck som inte ger några besvär alls men som upptäcks av en händelse i samband med annan undersökning. Det är inte heller ovanligt att mindre skador på disken orsakar mindre akut ryggvärk.

Kroppsundersökningen är en mycket viktig del vid diagnostisering av diskbråck. Under en sådan undersökning finns det flera kännetecken som din läkaren söker efter. Personer med diskbråck besväras vanligtvis av ryggsmärta i den nedre delen av ryggen som ibland strålar ut i olika delar av kroppen. Rörelseomfånget är också ofta begränsat när man ombeds att böja sig framåt eller bakåt och det är heller inte ovanligt att man lutar kroppen åt ett håll under själva böjningen. Gången är ofta smärtsam och man böjer ofta det drabbade benet för att undvika att få för mycket vikt på den sida av kroppen som smärtar.

Att försöka lyfta ett stäckt ben från undersökningsbritsen är ett annat bra test för att ta reda på om en nervrot är drabbad. Övriga tester kan vara kontroll av reflexer i ben och armar samt vissa laboratorieprover såsom sänka, blodprover och urinprov.

En vanlig röntgen, en magnetröntgen eller en datortomografi genomförs i de fall då personen i fråga inte blivit bättre efter några veckor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0